POYRALI KÖYÜ PANCAR PEKMEZİ
Pancarın topraktan çıkartılıp şişelenme aşamasına kadar geçen süreçte hiçbir makine gücü kullanılmamaktadır.
Pancar; havuç gibi toprak altında yumru oluşturarak büyüyen bir bitkidir. Gövdesi daha iri ve beyaz renkte, içeriği baskın şeker tadını hissettirmektedir. Pekmez yapımı için topraktan sökülen pancarlar üzerindeki kaba pisliğin arıtılması için ilk yıkamaya tabii tutulup, kök tarafı kesilir ve üzerindeki kabuk kısmı ince bir şekilde soyulur. Soyulduktan sonra şıra çıkartılmasına hazırlamak için ince şekilde dilimlenir ve sıcak, uzun yolculuklarına çıkma için “bumba” denilen büyükçe kazanlara alınır. Altına yakılan harlı ateş ile birlikte 13-16 saat kaynatılan pancarlar, sıkıştırılarak posası ve sırası ayrılacak hala gelir. Şıra kaynama ve koyultma işlemine devam etmek için büyük tavalara alınır. 3 saat karıştırılarak alevli ateşte bulunan pekmez göz kararınca kıvamına geldiğinde şişelenmek için soğumaya bırakılır.Yeterli miktarda soğuyan pekmezler, litrelik şişelere ambalajlanıp tüketiciye ulaştırılmaktadır. Hiçbir katkı maddesi içermemektir.
Siparişlerinizi, sormak istediklerinizi poyralipancarpekmezi@gmail.com adresinden iletebilirsiniz.